BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

(^_^)

Scrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace Layouts

psstt..posto..posto..^_^


Tuesday, November 16, 2010

empty..

assalamualaikum semua..


hurm..alhamdulillah..semua dah abis..exam pun dah habis..kerja2 semua pun dah habis..so memang free sangat2 la sekarang ne..ble relax habis..huhu..

sepatutnya sekarang ne aq dah bergembira sakan..ya la..x lama lg nak balik dah..x payah lg duk kat sini lama2..tapi aku sendiri pon xtaw kenapa..aq rasa something jer..rasa macam KOSONG jer kat dalam ne..minda, jiwa..semua la..rasanya cam TOTALLY EMPTY..aq pon xtaw kenapa..nak kata ada prob pun..aq xtaw apa dya..

hurm..entahlah..makin difikir..makin pening aku jadinya..@_@..


Wednesday, November 10, 2010

EXAM mode..=p

salam n gud mownink everybody..


di pagi yang indah ne..aq nak mengumumkan yang aq akan amik exam Kajian Sosial 1..hahaha..ada paper pon sempat lagi nak mengarut kat sini..well besa la..aq dah serabut tahap cipan ne nak study..(erm,,aq study ke jugak???)..lantak la..malas nak pikir..yg penting aq g dewan tu n jawab jer paper yg lecturer bagi kul 8.30 ne..abis citer..


hurm..actually xda apa yang menarik pon yang nak dikongsikan hari ne..ye la..suma pon sibuk ngan exam masing2..so xde citer sangat la..aq ne jer yg x reti nak sibuk ngan study..aq pon xtaw la pe benda yg aq pikir..asyik main jek..huhu..

aq pon xtaw la sampai bila aq nak terus2an main2 macam ne..seingat2 aq..sem ne aq pon xtaw apa benda yang aq belajar..ish3..taw ke bapak aq ne,memang lumat aq dikerjakannya..(ampun pak)..adoi..bila la ko nak berubah ne waha insan bergelar AKU..ish3..

ok la suma..nak g besiap ne..kang lambat jd 1 masalah plak..wish me all da best jek la ye..hopefully aq xla ter'blur' masa jawab paper nanti..haha..to all kengkawan yang amik exam ari ne..all da best yer tuk korang gak..moga2 tak jadi macam aq..hehe..gambatte na..chaiyo'2..=)


Sunday, November 7, 2010

another sad story..





salam semua..

another sad day for me..walau pun benda ne x berlaku direct ngan aq,tp aq tetap merasa sedihnya..sebab benda ne berlaku kat orang yg aq sayang sangat2..

hurm..nak dijadikan cerita..awal2 pg lagi aq dh bangun..konon niat nak kemas bilik la..tengah2 semangat mengemas ne..tiba2 aq terima mesej dari kawan kat sabah..mesej tu kata salah seorang kawan ktaorang baru je kehilangan ibu tersayang..memang terkejut habis la..mana xnya..dah la kwn tu bestfriend aq..kira dah macam adik beradik la..arwah mak dya plak,aq dh anggap mcm mak aq sendiri..mana tak sedih..bila dpt mesej pg tu,trus je semua benda aq rasa stuck..otak pun terbrhenti seketika..betul2 x pecaya..tp nasib bek la aq cepat sedar..trus je aq gtaw ngn member yg len..

aq trus kol E..E yg tgh mamai2 ne,trus sedar bila aq smpaikan brita tue..on da spot dya nanges..aq pon rsa cam nak nanges jek bila E dh strt nanges..tp aq rilek dlu la..then aq kol D..ne lg stu blur..bila aq smpaikan jek brita tue..trus dya letak fon..heran aq..tkejut sangat la tu smpai trus ltak fon..tp x salahkan dya la,sbb aq sndri pon msih gik rsa xcaya..hurm..aq pon smpaikan brita ne kat member2 lain..mmg semua pon tkejut..ye la..kira org yg dkt ngn ktaorg kan..mmg tekejut..even aq, smpai sekarang ne pun msih rsa cam x caya jek..but tu lah takdir..walaupun sedih,kita kena trima gak..

pas gtaw ngn member2 lain,aq try kol bestfriend aq tue..brapa kali kol,tp dya x angkat..mungkin tgh sibuk la tu..so aq biar je la..tiba2,msa tgh kemas2 tue,dya plak kol aq blik,tp x smpat nak angkat,dh off..so aq kol la smula..bila dya angkat jek, aq dh dgr suara dya tersedu sedan..aq pon xdapat nak cakap apa2..memang dya nanges jek la..sambil nanges tu dya sebut jek nama aq..aq pon memang dah hilang ayat la..aq just mampu ckp,bnyak2kn sabar..rasa luluh jek prasaan bila dengar dya nanges..ye la..aq faham perasaan dya..sebab aq dah pnah lalui perasaan tu kan..memang sedih sangat2..aq pon automatically terikut dya nangis..but aq try tahan..aq ckp kat dya,bnyak2kn sabar,banyakn istighfar,kuatkan semangat n macam2 la..dya tetap gak nanges..aq pon memang dah xtaw nak comfort dya mcmana lg..last2 aq ckp kt dya..xpe la..nanges jek la kalau itu boleh buatkan dya lega..but aq ingatkan gak ngan dya..jangan meratap sangat sebab x baek..kesian kat arwah..betul tak..dya pun kata ok..

sebelum ltak fon tu,aq ckp kat dya sorry sebab kami suma xdpt nak sama2 ngan dya kat sana.. suma pun ada tugas masing2..dya kata xpe..n dya dah promise akan bgtaw ktaorg bila dh ok nnt..

abis jek kol dya,aq trus menangis kat dlm bilik..xtaw kenapa tiba2 perasaan sedih tu datang..aq terasa macam aq plak yg kat tmpt kwn aq tue..aq memang faham sangat la perasaan dya..sebab aq pon dah mengalaminya kan..memang rasa macam separuh semangat tue dibawa sekali..aq terus teringat kat arwah mak aq..walaupun masa tue aq kecik lagi,blom taw apa2..tp aq tetap rasa kehilangan tue..bila dah besar ne,rasa sedih tue bertambah2..ye la..masa kecik bukannya kita pikir sangat pun,tp bila dah besar ne, dah pandai berfikir terus rasa sedih yang teramat..memang kehilangan yang tak dapat nak diganti la..sampai sekarang aq rasa hidup aq macam kosong jek..

masa kat sekolah dulu,aq rasa cemburu bila tengok kwn2 lain manja ngan mak dorg..mak hantar g sekolah,mak amik dari sekolah,mak datang masa terima anugerah..memang cemburu la.. tapi perasaan tue aq tolak tepi..aq pretend yang aq x kisah langsung ngan semua tue..so aq pon truskan idup macam besa..mcm xda masalah n xda perasaan sedih or wat..but mcm org selalu ckp la..only God knows how i really feel.. so membesar la aq ngan keadaan macam tue sampai hari nie..

hurm..tapi semua tu takdir kan..ada hikmah yang tersembunyi disebalik semua yang terjadi..mungkin Allah takdirkan aq untuk kehilangan kasih seorang ibu masa kecik lagi so that aq ble blajar berdikari dan hidup sendiri..so nasihat utk my lovely friend tue, banyak2kan bersabar..semua yang terjadi ada hikmahnya..mungkin Allah lebih sayangkan arwah..so kita sbagai anak,just jalankan tanggungjawab kita sebaik mungkin..doa yang x putus2 tu la yg akan jadi bekalan dorang nanti..ne pun peringatan utk diri aq gak..n jangan lupa..kalau dya perlukan apa2,nak kongsi masalah,luah perasaan..aq sentiasa ada untuk mendengar..masaku sentiasa ada untuk dikongsi dengannya..jadi jangan pernah anggap yang dia keseorangan kerana kami selalu ada untuknya..=)

Tuesday, November 2, 2010

feedback..!!


















salam..

bowink plak subuh2 ne..mta pon x ngantok..so i think mcm best jer klu ngarut spatah dua kata..kan3..hehe..well nak ngarut ape ek pagi2 buta ne..let see......

ok,idea suda mari..erm, korang percaya tak dengan 'first love'??(tengok..aq pon dh terikut2 ngan topic ko wahai besties..)sbnarnya aq pon tak taw apsal la aq plih benda ne (love) sbgai subjek pengarutan aq..but sound intresting jek..ye la..sebab aq bet suma org pun pnah lalui kan..x kisah la cinta mati ke,cinta monyet ke,cinta kilat ke..as long as cinta yg dia rasa buat pertama kali..huhu

so aq tnya skali lagi..korang pcaya x??aq??klu aq lah..hurm..ntah la.nak kata pcya pun x..nak kata X pcaya pun.....mcm x seswai je..huhu..sebab aq sndri pon dh ada experience..(ups..kantoi plak..watever..=p)so klu d pkir2..aq trmasuk dlm ktegori org yg pcya dengan first love..tp kalau nak kata yg 1st love tu jer yg ble bwa kbhagiaan, aq totally againts dat..knapa??once again,based on experience...huhu..

ye lar..cuba korang fikir..kalau la cuma 1st love yg ble bg kbhagiaan kat korang,so camna plak dgn org yg berkali2 jtuh cinta..every love is first love ker??(ne lg 1 ayat yg aq nyampah..=p)..haha..pas tu camna plak klu org yg ble kawen bnyak2 tu??xkan suma bini dya tu adalah 1st love dya??so think about it..logik ke tak..biar aq tlg jawab..of coz la x logik..!!






















actually dlm kmus hdup aq xda istilah2 1st love, cinta mati, cinta agung or etc..sumanya sama..poetry jew yg slalu gunakan istilah2 ne utk jadikan pieces dorg tu best n ble jual..besa la..manusia kan suka yg indah2 jek..so once again aq rsa istilah2 ne sbnarnya x brapa ble sngt diguna pakai dlm hidup aq..maybe..haha..

now dlm hidup aq cuma ada 1 istilah jew sal cinta..CINTA ABADI..

biar aq explen..bagi aq istilah CINTA ABADI ne universal..bole digunakan untuk semua dan kepada sesiapa sahaja..

1st : sebagai hamba, kita mestilah Cinta kepada PENCIPTA kita kan..so korang rasa untuk menzahirkan cinta Kita kepada Sang PENCIPTA..cinta bagaimana yang korang perlukan..of kos la CINTA yang abadi..Y..sebab,,kita akan mencintai Pencipta kita even selepas kita mati..xkan pernah kita berhenti mencintaiNya sampai bila2 pun..kan tu bersifat abadi..

utk parents pon..klu aq,aq akan bg cinta abadi aq utk parents aq..ye lar..sebab sampai bila2 pun aq akan syg ngn parents aq..wlupun msa kat Padang Mahsyar nnt kita saling tak kenal dgn parents kita..aq still cinta dgn dorang..wat ever happen..aq tetap akan cinta ngan dorg..tu klu aq la..klu org lain aq xtaw..so still,Cinta Abadi jadi pilihan aq..

utk sesama manusia plak (husband & wife)..klu aq ada husband nnt (INSYA_ALLAH)..aq xnak la jd mcm Uda & Dara, Laila & Majnun, Kate & Jack..U jump,i jump..xmo la suma tue..ye la..klu dya jump, aq pun jump..anak2 kmi nnt nak tnggl dgn sapa kan..(haha..masa depan neyh..=p)..cukup la sekadar dya anggap aq ne cinta abadinya,,sebab aq pon anggap dya macam tue..logik la kan..cuba korang fikir, ada x orang yang kawen nak becerai??tarak kan..sama gak la ngn aq..(wah..dah jauh aq ngarut ne)suma orang kalau boleh nak jadikan husband or wife dorang tue sbgai teman dorang bukan stakat d dunia jak..klu boleh sampai syurga..tak na la separuh jalan jew..
(dlm hal ne..aq tasa ucapan selamat pengantin baru..moga kekal ke anak cucu dah tak relevan..sebab kekalnya smpai dpt cucu jew..pas tue ble becerai..so kna ckp..moga kekal ke akhir hayat..hehe)
so korang rasa la..kalau cinta macam tu layak di panggil cinta apa??klu aq..dengan senang hati aq jawab..CINTA ABADI..

well..aq rasa la..xda istilah lain yang terbaik melainkan cinta abadi ne..as a human being,kita semestinya mahukan sesuatu tue kekal kan..walaupun realitinya xda yang kekal..tu lah lumrah manusia..same goes to LOVE..bagi aku cinta ne bersifat abadi sebab once we loved..we will owez loved forever..walaupun kita berpindah ke alam lain, aq pcaya yang perasaan cinta itu xkan pernah mati..perasaan itu akan sentiasa hidup dalam hati dan jiwa tak kira la kita d mana..

huhu..ish3..x sangka panjang sungguh pengarutan ku kali ini..ne bkn spatah dua kata lagi ne..dah berpatah2 dah.huhu..well..papepon..ne bacaan ringan jew..based on ma opinion..so hepi reading..=)
















p/s : wish me luck for exam..paper 1st ari ne..haha..=)

Sunday, October 31, 2010

L.O.L..haha



salam..

td aq bru je follow 1 blog..org swak ckp nang intresting la..dats my best buddies blog..aq mmg gelak x ble blah la bca blog dya ne..korang nak taw napa??meh aq story..

first thing yg best sal cer kat blog dya ne adalah sumanya based on true story..mmg hal yang berlaku kat dunia sekarang ne..korang tak ble nak pertikaikan suma benda yang dia ckp coz mmg benda tu yg jadi kat dunia kita hari ne..sumanya berkaitan ngan hidup kita..kadang2 aq pon trasa mcm yang dimaksudkan kat cer tu adalah aq..macam kna head shoot jak..huhu

second thing yg best sal blog ne adalah cra dya smpaikan cer tu..nang sempoi la..aq rsa dya men blasah jer..evry single words yg dya pkir tu la yg dya tulis..so mmg xda tapis la..huhu..klu yg x ngam mmg akan rasa x puas ati ngn cra adya smpaikan..straight to da point ok..huhu..but for me,it just fine n really intresting..napa?coz aq pon sma gak..men bantai tulis jak..kahkahkah..

lg satu sal writer dya ne..kdg2 aq kureng nak pham skit..taw napa??coz dya tulis campur2..memang rojak abiss..klu aq jd cegu bm dya..mmg aq bg fail..harhar..dun marah babe..tp ok lah..utk bacaan santai kan..so no hal la..but i think, u write better in english dude..hehe..

hurm..aq pon xtaw npa..but i really like suma cer yg dya tulis..klu aq ne pnerbit,rsa nak publish jer suma tulisan dya ne..but maybe 5-6 thun lg kot..hehe..tnggu la aq bukak kedai buku sndri ek..

to dat buddy..aq rsa bek ko tulis novel or sumthing la..pas tu publish n jual..at least ada gak hasilnya..i mean ble la jadi duit..dats wat u want more kan..kuikuikui.but really,u hve to think about it..;p

Wednesday, October 27, 2010

kehilangannya...='(

salam..

hari ini terlalu memilukan buat aq..pagi2 lagi dah dapat berita yang sangat meruntun hati..Ya Allah..kenapa mesti aq mendapat berita tu masa aq kat sini??aq kehilangan orang yang banyak berjasa dan mendidik aq selama ni..

kalaula aq x bukak fb pg tadi..memang aq tak taw pun sampai bila2..tu pun taw secara x sengaja..nasib bek la ada member tag gambar arwah kat kazen..bila nampak jak gambar tue..trasa nak menangis je..air mata ne tunggu masa jek nak tumpah..bila baca komen2 kat bwh gambar tu..memang menitis air mata aq..betapa besarnya jasa arwah kat ktaorang suma..sampai akhir hayatnya pun,arwah masih lagi berbakti dan mendidikanak muridnya..

kalau di ingat2..memang banyak benda yang aq belajar dari arwah..dari budak yang x tahu apa2 mengenai agama..sampailah pandai mengaji dan solat..alhamdulillah..berkat ilmu yang diajarnya..aq akhirnya pandai mengaji..aq tahu tentang sirah Rasulullah dan para sahabat..alhamdulillah..aq tahu serba sedikit tentang agama..setiap masa dan tenaga yang dicurahkannya tidak pernah minta dibalas sesen pun..Ya Allah..terlalu banyak jasa dan pengorbanan arwah untuk kami..terutamanya diriku..

arwah banyak membimbing aq..aq dianggapnya seperti cucu sendiri..arwah sangat menyayangi aq..kabaikan arwah banyak membantuku..Ya Allah..aq amat merasa kehilangannya..yang paling aq terkilan..aq xdapat join kazen2 ngan kawan2 yang lain untuk baca yasin dan tahlil d rumah arwah..sangat2 terkilan..Ya Allah..berkatilah pemergian arwah..tempatkanlah arwah bersama orang2 yang beriman..sesungguhnya jasa dan pengorbanan arwah mendidik kami mengenal agama adalah terlalu besar dan tiada gantinya..cucurilah Rahmat ke atas Roh arwah..AL Fatihah..='(

history....????

salam..

hurm..sdar x sdar dah nak abis semester dah..n next year akn bergelar PISMP..dah hilang 1 P..dlu msa mula2 msuk..trasa lma sangat plak 3 smester foundation ne..tp bila dah nak abis ne..mcm cepat jek msa berlalu..

hurm..ingt lg masa mula2 msuk dlu..mmg la tgok mcm xda perasaan..tp dlm hati actually sdey sngt2 sbb kna tnggalkan suma bnda n org yg tersayang..chewah..=D..ye la..dh la kna duk jauh kat swak ne..kna tnggalkan form 6 yg mmg aq syg..member2 plak yg sma gila ngn aq..pas tu pling pnting nak tngglkn org ter'sayang' ok..wakakakakaka..mna x tensen..tp buat2 tabah jak la..huhu

tp bila dah sampai sini..kira ok gak la..not bad..ok gak kat swak ne..bnyak bnda yg dplajari..bnyak pengalaman baru yg d alami..its realy teach me how to live a life..huhu..thanks lah yer coz ajar aq jd tabah..ajar aq jd kuat..i really appreciate it..thanks sarawak..

x prasan plak rupanya dah hmpir setahun stngah duk kt bandar kuching ne..mcm x caya plak..n lg x caya coz kna duk sini lg 4 gtahun..adoi..i wonder camna la life aq 4 tahun akan dtg yer..huahuahua..ala..tak kisah la suma tu..janji aq ble hidup dengan aman dan tenteram..hahaha..biarla apa pun yg jadi pas ne..aq tetap aq..huhuhu..none of them yang ble melunturkan semangat aq dr terus berjuang..chewah..patriotik terhadap diri sendiri tu..huhu..moga2 hari2 aq kat sini akan jadi lebih baik and terus baik..=)

Wednesday, October 20, 2010

my habit??

salam..

haha..utk pengetahuan u all suma, aq dh ada habit baru la..nak taw apa??pengumpul heels ok..wakakaka..hari ne buat kali ke-tiganya aq beli high heels ok..n yg aq heran..camne la suma jnama heels tu Emilio Velentino??kompius2..cam taw2 jer..haha..tp yg pstinya suma heels ne aq beli kurg dr rm 30 taw..



ok tak??aq pon xtaw la sjak bila aq mula mnat pkai heels ne..nak kata sjak azali mmg jauh skali la..nak kata skrg slalu pkai pun....tak jugak..hari2 pon aq dok pkai slipar mde from japan gak..kuar pkan pun pkai slipar tue..aq pkai msa nak g klas jer..klu x pun msa ada function2..tp yg herannya..aq pntang dh tgok heels yg murah2..mesti aq nak sapu..x kisah la..jnji lawa..huhu..

yang lucunya..suma org x caya yang aq pkai heels camne..apsal korg x caya a??pelik ke aq pkai heels??hahha..memang pelik pon..aq sndri pon rasa pelik..sbb aq xda rupa cam gadis ayu jer..wakakaka..(kutuk dri sndri)..ish3..

kalau member2 aq kat skolah nampak ne..kompom ktawa berabis ne dorg..to al geng MO..kawan kmu yg 1 org ne smkin bergaya dah..haha..aq smakin mengikut jejak langkah dja..cuma tang make up jak yang blom..maybe coming soon kot...hahaha..tp xpa..perubahan tu kan sesuatu yang baik..am i rite???

Saturday, October 16, 2010

such a heartbreaker..

salam..lama dah xon9..bz sket..hurm..xtaw la knapa..hari ne trasa nak nangis je..rasa sakit hati,sedih..sumanya ada..kenapa mesti rasa macam ne lagi a??

tak taw la kenapa..rasanya benda ne dah lama..tapi tak pernah berhenti nak mengganggu hidup ne..dah beratus kali bagitau kat diri sendiri..sudah2 la tu..tapi x jugak ada kesan..kenapa ek??adoii..

hurm..hari ne terasa nak luahkan semuanya..tak kisahlah orang nak baca or wat..im really sick of this..y am i suppose to know u??y??y am i suppose to meet such a heartbreaker like u??

kalau memang bukan untuk aku..kenapa aq perlu mengenali dia??kenapa??kan bagus kalau kita tidak pernah kenal..pastinya aku takkan rasa sakit seperti sekarang..

hurm..sorry la kalau tulisan ne menyinggung sesiapa..bukan nak menyindir..just nak meluahkan apa yang terpendam dalam hati ne..mungkin kisah ini hanya cerita kosong..tapi bagi sesiapa yang pernah merasakannya,they sure know the pain that i feel right now..hurmm...=(

Friday, October 8, 2010

ASALAMUALAIKUM..

hurm..hari ne xda bnyak benda yg jd..kelas pun x bnyak..1 jer..but..sumthing mengganggu fkiran ne..nak taw nape??hehe..jeng..jeng..jeng..

biasalah..masalah hati & perasaan..mna la pndai habis..betul tak??well..xtaw la macamana nak cakap..bila malas nak fikir,time tu gak la org sibuk nak masuk line..adei..ne yang buatkan kepala menjadi pening seketika..tak dijawab salah..nak dijawab lagila salah..so nak buat ape ye??

hurm..andaikan la korang berada dalam situasi ne??pe yg korang akan buat ek??bila korang dah belajar nak melupakan kisah lama..tiba-tiba kisah lama tu muncul semula..klu stkat muncul je xpe..ne siap nak mulakan kisah baru lg..korang rasa ape tindakan korang??nak teruskan dengan kisah baru o buang terus kisah tu..kompius kan..hurm..

tapi nak buat macamana kan..tu lah lumrah dunia..bila kita harapkan sesuatu tu ada..tak nak pulak datang..tapi bila kita berharap benda tu hilang..makin plak datang kepada kita..memang la hidup ne complicated kan..huhu

tak kisah la semua tu..janji kita teruskan hidup ne selagi kita terdaya..hidup kita kan sekali je..so kena lah manfaatkannya dengan sebaik mungkin..supaya tak menyesal di kemudian hari..so moral of the story..pandai-pandailah fikir mana yang baik dan mana yang buruk..Allah dah anugerahkan akal fikiran untuk kita gunakan..so apa lagi..gunakanlah semaksimum mungkin..tapi ingat taw..gunakan ke jalan yang baik dan bukan sebaliknya..ne ingatan untuk kita sesama manusia..salam..=)

Monday, October 4, 2010

pengalaman..

assalamualaikum semua..

lama kan tak dengar khabar..biasa lah..busy dengan aktiviti kat maktab ne..hurm..rindu la nak tulis kat blog ne..rindu kat ikan2 ni..hurm..well,now kita jumpa lagi..hehe..

ok lah..kali ni nak kongsi pengalaman dengan korang semua..pengalaman ni dapat masa tengah busy buat aktiviti kat Sibu baru-baru ni..

first of all nak berterima kasih banyak-banyak kat bandar Sibu coz dah banyak bagi pengalaman pada diri ni..Sibu memang sebuah bandar yang nice and best..hehe..

hurm..nak dijadikan cerita,masa mula2 pijakkan kaki kat bandar sibu ne,hati dah mula rasa semacam..tak tau la kenapa..semacam tu bukanlah perasaan yang tak elok..just terasa sayu dan tenteram yang teramat sangat..terasa semua kenangan tu tiba-tiba mengimbau dengan sendiri..macam dah lama pulak duduk kat bandar sibu ne..padahal baru je first time sampai..

masa kat sana..elok je bejalan sorang2 kat dataran sibu ne..memang terasa nyaman la bila jalan kat sana..angin malam plak menambahkan lagi perasaan sayu tu..memang best la layan perasaan time ne..dan aku pun tidak ketinggalan untuk melayan perasaan kat dataran tu..memang best la lepak kat sana..thanks Sibu..I learned a lot of things bout life there..=)

Saturday, September 4, 2010

woman's secret..

salam semua..ari nie nk citer skit sal gurls..rahsia org pompuan..to all guys..korang kena baca ne..amik ilmu yg ada..sng skit nak tackle awek len kli..hehe.

1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih,tetapi dia tidak menitiskan airmata,itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).

4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.

5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!

6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.

7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati,tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diriwanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan,dia akanlakukan apa saja.

8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk seketika.Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan.

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi,lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna.

11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif,misalnya menghubunginya melalui telefon,si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja ganggang diletakkan,dia akan menjerit kesukaan dan tak sampai sepuluh minit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.

13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sebarangan.

14. Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.

15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar,tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.

16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.

17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya.Tanya dia sendiri!!

18. Selepas sorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.

19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.

20. Bila setiap kali gambar kelas keluar,benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya,kemudian barulah dirinya sendiri.

21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!!

22. Satu ucapan 'Hi' sahaja sudah cukup menceriakan harinya.

23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.

25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.

26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..

27. Senjata wanita adalah airmata!!

28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya(hadiah,bunga atau sekadar kad ucapan romantis).Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati.Dengan i! ni dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.

29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya.So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah...

30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa.

so,to all guys..korg kena ambil note ne ek..owg pompuan ne bknnya susah nak fhm..dorg ne hati lembut..so jga la baek2 ek..salam..=)

Sunday, August 22, 2010

salam Ramadhan..=)

assalamualaikum buat semua..

hurm..lma dh x jenguk blog ne..ikan2 pun dh lma x mkn..nsib bek la ikan eletronik..klu ikan btul, kompom dah bye2..hehe..so, pe kbr suma??hopefully sihat jer..hari ne dah masuk 12 hari umat islam berpuasa..alhamdulillah..Allah masih lagi memberi kesempatan kepada kita semua untuk bertemu dengan bulan yang penuh berkah ne..syukur sangat2..

hurm..bila sebut jak pasal Ramadhan ne,mesti teringat ngan sumthing..hurm..sumthing yg sepatutnya dlupakan lma dulu..but smpai skrg stil x ble lupa..betul la kan apa orang cakap,kita boleh suka dengan seseorang tu sekelip mata jak..kita boleh jtuh cinta dengan seseorang itu dlm sesaat jak..tp utk melupakan sesuatu yang pernah menjadi memori kita,adalah sangat sukar dan mengambil masa yang terlalu lama..ish3.. tu lah namanya hati dan perasaan..sesuatu yang sangat sukar untuk dimengertikan dan sangat sukar untuk dirungkaikan..hanya mampu tersimpan di dasar yang paling dalam..

tapi walau apa pun..hidup harus diteruskan..jangan pernah menyesali sesuatu yang terjadi kerana di dalamnya pasti ada hikmah yang tersembunyi..Allah maha tahu apa yang terbaik untuk hamba-Nya..mungkin setiap yang terjadi itu akan mengajar kita untuk menjadi seorang yang lebih matang dalam menghadapi dunia yang sangat berpura pura..jadikan pengalaman yang lepas sebagai sandaran untuk melalui masa depan yang lebih mencabar..kaut seberapa banyak kekuatan yang ada untuk dijadikan semangat dan azimat untuk meneruskan perjalanan kita di pentas yang bernama DUNIA..

huhuhu..panjang gak madah kali ni kan..hopefully suma dapat amik pengajaran drpd pengalaman ne..jangan sia-siakan hidup yang akan datang hanya kerana kekesalan semalam..bangkitlah untuk hari esok yang lebih baik..renung-renungkan..=)

Tuesday, August 3, 2010

pola keselarasan vokal..

Peraturan keselarasan vokal ini digunakan untuk mengeja kata-kata dasar asli bahasa Melayu. Bagi kata-kata pinjaman daripada bahasa Indonesia, bahasa Inggeris, dan bahasa-bahasa Eropah yang lain, peraturan keselarasan vokal ini tidak diguna pakai.

Dalam peraturan pola keselarasan vokal ini, keselarasan antara dua huruf vokal hanya berlaku pada kata dasar sahaja. Hal ini bermaksud kata-kata yang berimbuhan atau kata terbitan tidak termasuk dalam keselarasan vokal.

Selain itu, kata dasar yang terlibat juga mestilah berakhir dengan suku kata yang tertutup iaitu diakhiri dengan bunyi konsonan.

Bagi kata dasar asli yang mempunyai lebih daripada 2 suku kata, maka suku kata terakhir sahaja yang terlibat dengan sistem keselarasan vokal. Dalam erti kata yang lain, keselarasan vokal berlaku dalam suku kata praakhir dengan suku kata akhir.

Terdapat 18 pola keselarasan vokal dalam bahasa Melayu iaitu :

Pola & Contoh perkataan
a – a =(alah, tampar, sembahyang, senapang)
a – i = (Adik, dalih, selampit)
a – u =(Adun, tampung, senandung)
e (pepet) – a =(Emak, sental, gemerlap)
e (pepet) – i =(Herdik, penting, sembelih, pening)
e (pepet) – u =(Empuk, sembuh, kedekut, rempuh)
e (taling) – a =(Endah, serak, kerenah)
e (taling) – e (taling) =(Enteng, sendeng, seleweng)
e (taling) – o =(Endong, tembok, selekoh)
i – a = (Intan, singkap, simpan, selimpat)
i – i = (Intip, rintih, kerinting)
i – u = (Induk, rimbun, kecimpung, bingung)
o – a = (Ombak, lonjak, kelodak, lompat)
o – e (taling) =(Orkes, sompek, celoreng, songket)
o – o = (Omboh, sondol, ceroboh, keroncong)
u – a =(Udang, undang, muntah, gelumang)
u – i = (Umpil, gundik, seruling)
u – u =(Umbut, kunjung, kumpul, kerumun)

shaing is caring..(>_<)

salam..lamanya tak update blog ne..rindu kat ikan-ikan..kesian mereka..lama dah tak makan..hehehehe..hurm..nak tulis apa ek??idea..idea...~~

ha,idea suda marii..~~..hurm..apa kata kalau kita berkongsi ilmu dengan orang lain kan..lagi banyak faedahnya..daripada menulis yang bukan-bukan..baik kita berkongsi ilmu dan maklumat baru..at least ada gak gunanya..boleh tambah pengetahuan sendiri..

ok..maklumat yang nak dikongsikan ni bukanlah yang terbaik..sekadar melalui pandangan dan pemahaman penulis sendiri..jadi kalau ada sebarang masalah,harap dimaafkan ya..kita kan sama-sama belajar..tambahan pula,bahasa dan cara penyampaiannya mungkin agak ringkas (isi-isi penting sahaja)..oleh itu,diharap agar para sahabat dapat mengambil ilmu yang terbaik daripada apa yang ingin di sampaikan oleh penulis..sama-sama lah kita berkongsi ilmu yang ada dipelajari..(^_^)

(p/s: tatabahasa juga mungkin kurang tepat..maaf ya..hehe)

Friday, July 23, 2010

HIPOKRIT??

hipokrit..perkataan yang paling dibenci oleh sesetengah orang tetapi paling disukai oleh sesetengah yang lainnya..hipokrit??apa definisinya???

bagi aku..hipokrit bermakna kita menipu diri sendiri untuk menjadi orang yang bukan diri kita sebenarnya..hipokrit bila kita terpaksa berpura-pura dan menidakkan apa yang kita rasa di dalam hati..hipokrit juga apabila kita cuba untuk menutup segala perasaan kita daripada pengelihatan orang lain..itu hipokrit menurut kamus hidupku..

persoalan yang ingin aku tanyakan??salahkah andai kita menjadi hipokrit??salahkah sekiranya kita hipokrit untuk menyelamatkan perasaan orang lain??inilah yang menjadi persoalan di fikiranku selama ini..seringkali aku mendengar cacian dan cercaan daripada orang lain yang membenci orang yang hipokrit..tapi aku tidak melatah dan tidak bersuara kerana aku tahu mereka punya alasan tersendiri mengapa mereka membenci orang yang hipokrit ini..aku tidak punya kuasa untuk memarahi mereka yang membenci orang yang hipokrit kerana itu hak mereka..

jangan salah anggap apa yang aku coretkan ini..aku bukan hendak menyalahkan sesiapa..jauh sekali ingin menyakiti..aku cuma ingin meluahkan segala perasaan yang terbuku di dalam hati..aku cuma ingin bercerita mengapa hipokrit terpaksa menjadi pilihan dalam hidup..

aku juga tidak menyokong sepenuhnya orang yang hipokrit..jauh sekali ingin membenci kerana aku juga seorang yang hipokrit..hipokritkah aku??hanya mereka yang tahu kerana mereka yang menilaiku..bukan aku..andainya tindakanku menutup segala perasaan daripada pengelihatan orang lain adalah hipokrit..maka hipokritlah aku..seandainya aku menidakkan perasaan yang aku rasa di dalam hati adalah hipokrit..maka hipokritlah aku..dan sekiranya menerima segala perkara yang berlaku walaupun aku ingin menolaknya adalah hipokrit..maka ya,aku sememangnya hipokrit..

tapi salahkah tindakan itu??adakah salah andainya mengambil jalan mudah untuk menerima sahaja semua perkara walaupun hati membenci dan tahu akan terluka..adakah tindakan menutup perasaan itu adalah salah kerana tidak ingin insan lain terluka kerana perasaan itu..mungkin mereka memandang tindakan itu sebagai suatu yang bodoh..namun bagi mereka yang merasakannya..itu mungkin merupakan jalan terbaik kerana bagi mereka lebih baik melukai hati sendiri daripada melukai hati-hati yang tidak sepatutnya..mungkin lebih baik hati itu menderita daripada melihat hati-hati yang lain tercedera kerananya..

semua orang mempunyai tafsiran tersendiri mengenai perkara ini..namun bagi aku..dalam hidup ini,kadangkala kita perlu menjadi hipokrit untuk melindungi hati-hati yang lain..tetapi andainya tindakan itu sebenarnya salah..apakah hukuman untuk kesalahan itu????

Monday, July 12, 2010

manusia bodoh..

percaya atau tidak..manusia kadangkala boleh menjadi makhluk yang paling bodoh diatas muka bumi ini..tahu kenapa??

manusia seringkali melakukan sesuatu yang akhirnya menjadi kekesalan seumur hidupnya..seringkali manusia menggadaikan sesuatu yang membuatkannya hilang segala yang selama ini menjadi pegangannya..bukankah itu bodoh..??

manusia diberikan akal untuk berfikir dengan sebaik-baiknya..akan tetapi mengapa akal dan fikiran itu tidak digunakan dengan betul??mengapa sering kali keistimewaan ini disalahgunakan??

jawapannya hanya satu..kewarasan akal fikiran akan hilang apabila nafsu mula menguasai diri dan hati..menyebabkan akal dan fikiran itu dikawal oleh nafsu sehingga akal yang waras itu tidak dapat berfikir dengan sebaik-baiknya..

kesannya manusia akan hilang pertimbangan dan berlakulah perkara yang tidak sepatutnya dilakukan oleh seorang manusia yang waras..

sebagai manusia yang diciptakan dengan sebaik-baik kejadian..jangan biarkan nafsu itu menguasai diri dan hati sehingga kita bertindak bodoh dalam perkara yang kita lakukan..ingatlah bahawa diri dan hidup kita ini hanya pinjaman daripada Sang Pencipta..tugas kita adalah untuk menjaganya dengan sebaik mungkin..jangan biarkan hidup kita sia-sia hanya kerana tindakan kita yang BODOH..jadikan kekesalan masa lalu sebagai pengajaran dan peringatan untuk kita meneruskan hidup ini dengan sebaik-baiknya..semoga hidup kita akan bertambah baik dan sentiasa dalam keredhaan-Nya..

Tuesday, July 6, 2010

saat-saat terakhir..

selamat tinggal dunia..selamat tinggal segala kenangan pahit..selamat tinggal 19 thn..

hurm..terasa len plak bila nak meninggalkan umur belasan tahun ne..tggal bbrapa mnit jak lg nak msuk umur 20 thun dah..selamat dtg dunia baru..

apa azam thun ne??of coz la wanna be better than before..hopefully semua kekesalan masa lalu akan terhapus..hopefully semua kenangan masa lalu tidak akan berulang dlm kamus hidup aku lagi..biarlah jadi lipatan sejarah yang paling kemas dalam hati aku..aku xmau lg terikat dengan semua kenangan tu..

yang berlalu biarkan berlalu..mulakan hidup baru dengan sejuta keberanian dan semangat untuk terus berjaya...chewahh..azam baru ne..motivasi utk diri sendiri..

hepi birthday myself..=)

silence..

sunyi..
bila dia dtg kita jd x tentu arah..kita takut dengannya..seakan-akan dia akan membunuh kita..

sunyi adalah suatu penyakit yang sememangnya boleh membunuh hati kita..sunyi umpama virus yang semakin lama semain melemahkan kekuatan kita untuk meneruskan kehidupan..bila sunyi mula menyerang..kita akan kehilangan semangat untuk berdiri..kita seakan-akan kehilangan kudrat untuk berlari..dan apabila kesunyian itu sudah semakin merebak dan menular..ia seolah-olah membunuh seluruh keupayaan kita untuk ketawa,senyum malah kita tidak mampu lagi untuk membuka mata..

kesunyian yang semakin mencengkam membuatkan kita menjadi seseorang yang bukan diri kita sebenarnya..kita menjadi seorang insan yang jauh berbeza daripada kita yang sebenar..kita kadangkala lupa untuk ketawa malah kita lupa untuk semyum pada diri kita sendiri..kesunyian membuatkan kita lupa sebab kita berada di bumi ini..

kesunyian yang mencengkam membuatkan kita semakin menyia-nyiakan masa yang kita ada di bumi Allah ini.-jadi apa yg ditunggu lagi..marilah kita bangkit..hapuskan segala macam penyakit sunyi yang kita ada..jangan biarkan penyakit sunyi ini memusnahkan kehidupan remaja kita.berusaha untuk mengatasinya..=)

Thursday, July 1, 2010

pilihan..

dalam hidup ini..seringkali kita berhadapan dengan situasi dimana kita harus membuat pilihan..tidak kira lah dalam perkara yang penting..mahupun perkara yang remeh..semua pilihan yang kita lakukan itu merupakan penentu untuk kehidupan yang bakal kita jalani..

kita ambil contoh perkara yang mudah seperti pakaian..kita perlu memilih baju yang sesuai dengan diri kita..kita perlu pandai memlih pakaian yang sesuai dengan imej dan gaya kita..kita juga perlu menyesuaikannya dengan suasana dan acara yang kita hadiri..pemilihan pakaian ini menentukan penampilan kita kepada orang ramai..kalu tidak kena gayanya..mungkin kita hanya akan menjadi bahan ketawa orang sahaja..

nah,cuba kita lihat betapa besarnya impak pemilihan pakaian tersebut kepada kita..perkara ini mungkin dianggap remeh tetapi penting dalam kehidupan kita..apatah lagi dalam perkara yang nyata penting seperti pegangan hidup,sahabat dan percintaan..perkara-perkara ini merupakan antara perkara terpenting dalam kehidupan setiap insan..

kita perlu membuat pilihan yang tepat setepat tepatnya dalam menentukan pegangan hidup kita..kenapa??kerana perkara inilah yang menjadi panduan kita dalam menjalani kehidupan yang serba mencabar ini..cuba anda semua bayangkan sekiranya kita tersilap membuat pilihan dalam menetukan pegangan hidup kita??alamatnya kehidupan kita akan menjadi binasa dan tidak bermakna..lebih dahsyat lagi kita mungkin akan tersesat jauh dari fitrah kehidupan yang sebenarnya..jangan sampai kita menjadi manusia yang tidak mdmpunyai pegangan dalam hidup..sekiranya ini terjadi..kita memang telah menyia-nyiakan kehidupan kita sebagai seorang manusia..

begitu juga dalam bersahabat dan bercinta..pilihan yang dibuat perlu tepat dan sesuai dengan kita..tiada salahnya hendak bersahabat dengan semua orang..akan tetapi kita haruslah bijak memilih rakan yang sememangnya boleh kita percayai dan boleh kita harapkan..jangan pernah bersahabat dengan orang yang jelas mahu menghancurkan masa depan kita kerana sahabat yang baik adalah mereka yang membawa kebaikan kepada sahabatnya..bukannya mereka yang membawa kepada kebinasaan kita..

dalam memilih pasangan pula..pilihan yang tepat harus dibuat agar kita tidak kecewa dikemudian hari..memilih pasangan bermaksud kita memilih seorang untuk kita kongsikan kehidupan kita dengannya..oleh yang demikian,dalam memilih pasangan,kita perlu berhati-hati dan tidak terlalu tergesa-gesa..

Monday, June 28, 2010

suatu hari..

suatu hari aku jalan-jalan..
sedang aku jalan-jalan..aku jumpa dengan seseorang..
orang itu sedang menulis sesuatu di atas batu..
aku tanya padanya..
apa yg kmu tulis d atas batu itu?
dya jawab..
aku tulis nama orang yang paling aku sayang..

owh..jadi siapa org yg kmu sayang itu??
aku bertanya lagi..
lalu dya menjawab..
ada 3 nama..
1. ibu
2. ayah..
dan yg ke 3...
namaku sendiri..

aku bertanya lg kepadanya..
kenapa kamu tulis nama kamu..??

dya menjawab..
aku sayangkan diriku lebih selepas ayah dan ibuku kerana diriku hanya pinjaman tuhan..dan aku tahu,semua yang menyayangiku mahukan yang terbaik untuk diriku..jadi aku harus menyayangi diriku melebihi orang lain..

aq hanya mengangguk dan berlalu dari situ..

-diri kita hanya pinjaman dari yang Maha Esa..jadi kenapa harus dipersiakan masa kita yang ada??kenapa perlu dikejar sesuatu yang belum pasti dan tidak penting..sedangkan Dia sudah menyediakan sesuatu yang pasti untuk kita semua kecapi..jadi kenapa perlu berpaling ke arah lain??sedangkan jalan sudah tersedia??jangan hancurkan diri dengan perkara yang sia-sia..seandainya pernah gagal..jadikan kegagalan itu sebagai alasan untuk kita berjaya..seandainya pernah luka..jangan lupa yang kita masih ada tempat untuk mengadu..hidup ini akan jadi lebih indah jika kita pandai untuk menjalaninya..=)

Saturday, June 19, 2010

when it comes to da end..

ada 2 titis air mata mengalir di sebuah sungai..satu titis air mata itu menyapa air mata yang satu lagi..

"saya air mata seorang gadis yang mencintai seorang lelaki tetapi telah kehilangannya..siapa pula kamu??"

jawab titis ar mata yang kedua itu.."saya air mata seorang lelaki yang menyesal membiarkan seorang gadis yang mencintai saya berlalu begitu saja.."

titis air mata yang pertama itu bertanya semula.."adakah kamu mencintai wanita yang mencintai kamu itu.??"

"ya..saya sangat menyintainya dan saya amat menyesal krana membiarkan dia pergi.."jawab air mata kedua itu..

"jika benar kamu menyintainya, mengapa kamu membiarkan dia pergi??

"saya membiarkan dia pergi kerana saya tidak mahu dia terluka dengan..namun ternyata tindakan itu salah dan merupakan kebodohan terbesar dalam hidup saya..dan sekarang saya menyesal dengan keputusan itu.."

"mungkin benar itu keputusan yang salah.tp kamu masih ada peluang untuk memperbaikinya..andai kamu benar menyintainya dan dia memang ditakdirkan untuk kamu.. namun jika dia bukan untukmu..dan keputusan kamu adalah benar..perkara yang kamu boleh lakuakan kini adalah mendoakan kebahagiaannya..itulah yang saya lakukan sekarang..=).."kata air mata pertama sambil berlalu pergi..

*jika kita mencintai seseorang..kita akan sentiasa mendoakan kebahagiannya walaupun dia tidak berada disis kita

Monday, June 14, 2010

sudahlah..

sudahlah..jangan menangis lagi..
yang pergi tetap pergi..
mungkin memang aku
ditakdirkan untuk hanya memandang
tidak mendekati apatah legi memiliki..
dan akhirnya
terlepas terus dari pandanganku..

sudahlah..sudahlah..sudahlah..
berhentilah..lupakanlah..
teruskan hidup yang masih bersisa
walau terpaksa bermula dengan kepayahan..
hadapilah realiti itu..
walau ternyata terlalu sukar untuk dimengerti
dan sukar untuk ditelan..