BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

(^_^)

Scrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace Layouts

psstt..posto..posto..^_^


Thursday, March 31, 2011

HOPELESS..POINTLESS..USELESS

assalamualaikum semua..

alhamdulillah..esaimen aq almost done..tinggal report jek lagi..nak buat tapi memang takde idea langsung..dah pening kepala aku nak mencari idea tu..tapi tak jugak muncul-muncul..ntah gua mana la idea tu pergi bertapa..isk3..

tengah aku perah otak nak cari idea untuk report tu..tiba2 gatal tangan aku nak bukak page ne..tak tahu lah kenape..lancar jek tangan aku gi klik kat page tu..


dah klik tu..aku pegi pulak scroll sampai lah aku terjumpa ngan ayat-ayat yang membuatkan mood ku melayang tidak tahu kemana..hurmm..

aku taw benda tu sia-sia..tapi aku masih nak buat..aku sendiri pun tak tahu lah kenapa..kenapakah aku ne KERAS KEPALA SANGAT2???aku kesian gak tengok diri aku ne..tak tahu lah sampai bila aku nak macam ne..PATHETIC sangat..


ramai yang nasihatkan aku untuk lupakan benda tu..aku pun akui benda tu..tapi hati ne kadang-kadang tetap jugak nak buat benda tu..padahal memang POINTLESS..USELESS..HOPELESS dan segala LESS lah..hurrmmm..


aku pun dah tak tahu kali ke berapa dah aku mengeluh ne..benda ne betul buatkan aku jadi orang yang BODOH..nak salahkan sapa??memang totally salah aku..aku yang tak reti nak dengar nasihat orang..sampai orang pun dah muak nasihatkan aku..aku tak jugak berhenti dari buat benda yang HOPELESS tu..kenapa??


soalan tu yang sampai sekarang aku sendiri tak tahu nak jawab macamana..padahal jawapan tu ada pada aku..haishh..benda ne betul-betul buatkan aku lemas..lemas dalam keadaan yang aku sendiri susah nak elakkan..i really wonder, adakah benda, insan atau apa saja yang boleh buat aku lupa kepada perkara ne??aku berharap sangat..(i'm really sound PATHETIC kan)..


"its such a pain to be in this situation..i'm trying hardest t
o avoid this from happen..but still..i end up thinking of u..it's make me such a pathetic person..i know it's hurting and annoyed you..but it's hurting me more.."

if only i can forget you..it's such a great thing that i can ever do in my life..but as the words say..

TRYING TO FORGET SOMEONE YOU LOVE..IS LIKE TRYING TO REMEMBER SOMEONE YOU NEVER KNEW..


aku pun dah tak tahu apa benda yang aku mengarut ne..tak kesah la korang nak baca ke tak..tapi ne lah apa yang aku rasa..hurm..pelik kan aku ne..even aku sendiri pun pelik..apatah lagi orang lain..entahlah..malas nak cakap lagi..

p/s: tu lah..sape suh gatal sangat nak tahu..kan dah touching sendiri2..neng2..pe la nak jadi dengan aku ne..???..




Wednesday, March 30, 2011

thanks to TUAN BESAR..=)

assalamualaikum semua..

actually, sekarang ne still tak sihat lagi..dah dekat 3 hari kot aku mengalamai sakit tekak n selesema yang agak teruk..sampai kena tidur sebelah kotak tisu taw..hahaha..


tapi, nasib baik la aku ne jenis lasak sikit..sakit pon tapi rupa takda macam orang sakit..malas nak layan..cuma bila nak tido malam tu masalah skit..nak tido pun tak ble..rasa nak putus jek nafas ne bersin memanjang..sampai roomate aku pun terganggu..sorry yer my roomate..bukan sengaja..hidung dan tekak ne yang tidak mahu mendengar kata saya..hehe..sampai hidung pun dah semakin kembang dan berwarna merah..asyik di tenyeh dengan tisu jek..huhu



yang bestnya, time sakit macam ne, terasa diri disayangi plak..nape??sebab aku ada sorang member yang caring ngan keadaan aku..kira member dikala suka dan duka la..walaupun dia jauh, dia still amik berat sal keadaan aku..dia pon selalu ingatkan aku untuk makan ubat yang aku tak suka itu..(aku agak allergic ye dengan ubat-ubatan ne..hehe)

dia siap bagi tips lagi camna nak cepat sembuh..hehe..memang best la dapat member macam ne.. dah macam doktor peribadi aku plak..hehe..dia akan mesej untuk tanya perkembangan kesihatan aku..sungguh terharu diriku ini..ngeh3..

ucapan untuk member itu :
terima kasih banyak-banyak ye TUAN BESAR..awak memang kawan terbaik saya..thanks untuk semua tips and nasihat2 doktor awak tu..tapi sorry lah..saya ne pemalas sikit nak makan ubat..hehe..allergic..tapi nasihat2 yang lain..semuanya saya ikut..trimas taw..lain kali awak sakit, saya pulak jadi doktor awak ye..hehe..^_^


ok lah semua..sekarang ne nak sambung buat kerja dulu..
bertemankan tekak dan hidung yang masih lagi tak sihat..
dan bertemankan sekotak tisu premier..
ada esaimen dan laporan yang perlu disiapkan..hehe
CHAIYO2 neng..!!!

til then yer..annyeong..^_^

Monday, March 28, 2011

heart attack...@_@

assalamualaikum semua..

tersentak..terpana..terkesima..terkejut..dan bermacam-macam TER lagi yang aku rasa ketika itu..
dah macam kena kejutan eletrik pun ada..aku rasa macam tak berpijak di bumi yang nyata ni pun ada..pendek kata memang HEART ATTACK la..

mana taknya kena heart attack..boleh2 aku TERjumpa dengan orang itu..begitu besar KENINGAU tu (besar ke??) still gak aku boleh TERserempak dengan dia..haishhh..drama..drama..kenapalah tyme2 macam ne jugak ko muncul???drama betul o..huhu

aku pun satu, dah jadi macam tu..aku ble pulak jadi patung kejap??haish..spoil betul..waaaa..kenapakah aku begitu blurrr??bukannya susah pun..buat tak taw jek la..adeeiii..(pe yang aku merepek ne)

arghh..yang penting aku kena heart attack kali ne..nasib baik la tak pengsan terus..ish3..memang hari tragedy la..!!!!

Sunday, March 27, 2011

suka suki PBS..=)

assalamualaikum semua..

lama rasanya x update blog ne..slalu BW jek..maybe sebab busy layan budak2 kat sekolah kot..hehe..entry kali ni malas nak celoteh banyak-banyak..cuma nak tunjuk gambar jek..pandai-pandailah mentafsirkannya ek..huhu..


adriana n abby

tanda kertas ker???

murid-murid yang nakal but cute..!!

ingat zaman aq kecik2 dulu..baris dulu sebelum masuk kelas..

kolaborasi bersama anak murid..banyak cerita diorang ne..!!

ne baru part 1..part 2 akan menyusul selepas ini..hehe..^_^

Monday, March 21, 2011

SEGMEN AKU DAN SEKOLAH by aNissKasturi..^_^

assalamualaikum semua.. =)


lagi sekali, nak join segmen yang dianjurkan oleh rakan blogger kita..
kenapa aku nak join??
sebab sekarang ne aku tengah mood nak pegi ke sekolah..hehe
lagipun aku SANGAT SUKA dengan ZAMAN SEKOLAH..!!
so..aku dengan semangatnya nak join segmen ne..


1st skali..MAKNA SEKOLAH BAGI ANDA..

makna sekolah bagi aku??korang rasa apa??
sekolah..school..madrasah..
ejaan lain..tapi maksud yang 1..
"tempat di mana aku belajar erti kehidupan sebenar..
belajar menjadi seorang insan yang boleh dibanggakan..
belajar tentang cinta..sahabat..kawan..lawan..
belajar menghargai hidup dan orang sekeliling..
dan belajar untuk terus bangun walau jatuh untuk kesekian kali.."


2nd..KENANGAN MANIS di SEKOLAH..^_^

kenangan manis??
aq dapat jumpa sahabat-sahabat yang sampai hari ne masih lagi ingat kat aku..
jumpa cikgu yang ajar macamana nak jadi 'orang' dalam ertikata yang sebenar..
jumpa 1st LOVE..ngeh3
jumpa ngan besties terbaik di dunia..MO's forever..
(neng,dieyja,eyna,sara,teyha,shedo,ziera,nebe)



3rd..KENANGAN PAHIT di SEKOLAH.. :'(

menyaksikan pemergian salah seorang penghuni sekolah (junior) di depan mata sendiri..sebak, sedih, takut..semua perasaan bercampur.. kalau boleh tak nak ingat lagi peristiwa tu.. :'(
kena pergi meninggalkan sekolah..saat-saat terakhir di sekolah..(habis SPM)..

tapi ape pon..zaman sekolah memang ZAMAN TERBAIK yang pernah aku lalui (setakat aku hidup ne la..)


..dats all friends..
^_^

Sunday, March 20, 2011

wish me LUCK..

assalamualaikum..

malam ne kena tido awal..!!..
sok nak kena bangun awal..!!
kenapa??
sebab kena pegi sekolah..
adei..
NERVOUS..NERVOUS..!!


ne la 1st tyme nak menjejakkan kaki ke sekolah sebagai CIKGU..
mata pun macam xnak pejam jek..takut tak terbangun plak sok..hehe..adei..!!

korang wish aku GOOD LUCK ek..
takot bebenor ne..hehe...

GOOD LUCK NENG..
GAMBATTE..
ALL THE BEST..




ha..amik ko..sekali 3 wishes aku letak..kira MOTIVASI untuk diri sendiri la ne..hehehe..ok la..nak p amik mood untuk esok ne..hehe..till then everyone..!!

p/s; sfx..tunggu kedatanganku esok ye..!!..^_^

Saturday, March 19, 2011

saya nak join BLOGLIST Nelly the Strange..

assalamualaikum..^_^

malam minggu macam ne mesti ramai muda mudi kat luar sana yang tengah berjalan-jalan and lepak ngan member kan..aku plak menghabiskan masa lepak kat umah sambil buat preparation..hehe..

sambil2 aku buat preparation untuk PBS isnin ne, sempat la aku meluangkan masa membuat lawatan sambil belajar ke blog-blog member lain..dalam berjalan2 tu, aku singgah la kat 1 blog ne..tuan empunya blog ne adalah misz nelly..misz nelly ne ada buat BLOGLIST taw..macam best jek aku tengok..so aku pun turut sama la memriahkan bloglist ne..hehe..^_^



antara syarat kalau nak join ne adalah seperti berikut..

1. korang kena copy banner yang cik nelly dah sediakan
2. pastu link kan ke entry cik nelly
3. korang buatla entry ringkas dengan tajuk
"Saya nak join bloglist Nelly The Strange"

ne secara ringkas jek..kalau nak tahu lebih lanjut..jom klik kat sini..
nape aku nak join??erm..saje-saje jek..nak memeriahkan segmen yang member2 blogger buat..hehe..lagipun dengan cara ne..aku ble kenal ngan ramai blogger lain dan ble dapat ilmu yang lagi banyak..kan3..

oh ya, before aku terlupa, cik nelly ada sediakan kategori mana yang kita nak join taw..so as a beginner like me..kategori yang paling sesuai untuk aku rasanya adalah SIMPLE & SEMPOI..betul ke??..(rasanya la)..hehe

tarikh akhir nak join bloglist cik nelly ne adalah before 29 mac ne..so apa lagi..jom kita join ramai2..(promo jap..)..^_^

now nak tag kat 3 orang bertuah..^_^


jangan marah ek..hehe..=)

ok guys..till then..=)

p/s : as i know..mlm ne ada konsert SUJU kat KL kan..bestnya kat member2 yg dpt pergi (jeles seketika)..hehe

mood PBS...

assalamualaikum..

tak banyak benda nak citer..sepanjang 5 hari lepas..aku berhempas pulas menjaga dua orang hero kat umah ne..taw kenapa..
coz kakak aku a.k.a mak mereka pergi berfoya-foya kat bandung..(lawatan sekolah)..so aku lah yang ditugaskan untuk menjaga mereka ne..nak citer pengalaman..malas lah..yang penting memang extreme..sebab dua2nya NAKAL..now mak diorang dah balik..so...aku FREE..!!!

ne la hero2 tu..gambar kawen kat blakang tu sila abaikan..

ari isnin ne plak dah nak start PBS a.k.a penilaian berdasarkan/berasaskan sekolah..ne la pertama kali aku nak pegi PBS..takut..nervous..suma lah..takut2 kalau tiba-tiba di suruh masuk mengajar kat dalam kelas..ap
a aku nak buat???takkan nak ajar budak-budak tu ABC or 123 je kot??..masalah2!!..mintak2 lah aku tak kena macam tu..mintak2 lah cikgu kat sekolah tu baik2 belaka..hehe..


oh ya..lupa nak mentioned..sekolah yang bakal aku kunj
ungi untuk PBS aku kali ne adalah sekolah tercintaku SRK ST FRANCIS XAVIER..kat sinilah aku menghabiskan zaman kanak2 aku selama 6 tahun..hehe..best tu jangan citer la..memang banyak la kenangan manis masa sekolah kat sini dulu..siap cintan cintun monyet lagi..haha..sebab tu la aku beria-ia sangat nak PBS kat sini..nak mengimbau kisah lalu la kiranya..sambil2 jumpa ngan cikgu2 yang pernah ajar akau dulu..hehe



now, aku kena buat preparation mana yang patut sebelum nak p PBS ne..hopefully semuanya ok..mudah-mudahan Allah permudahkan segala urusan aku dalam menuntut ilmu ne..aminnn..till then..salam..^_^

p/s: td dinner kat kepsi (kfc) sempena nak menyambut belated birthday alif..16th march lalu..happy birthday budak kecik..=)

Wednesday, March 16, 2011

soklan CEPU EMAS..

assalamualaikum..

1st of all, nak ucap trimas kat sist Buuwa sebab dah tag sy dalam entry dya..actually dah agak lama kak buuwa tag kat aku soklan2 ne..tp baru sekarang datang mood rajin nak buat..sorry yer kak buuwa..ok..now nak jawab soklan2 yang ble dikira cepu emas ne..hehehe


1. Adakah anda rasa anda hot?? ba
~hot??erk..ntahla..suam-suam kuku je kot..hehehe

2. upload gambar/ wallpaper yang anda guna sekarang..


3. cerita sikit pasal gambar..
~ne wallpaper kat hp n laptop aq..aq tersangatlah minat ngan dia ne..tak taw lah nape..drama dia "Playful Kiss" tu, aku tengok sampai 10 kali pon x bosan..hehehe..

4. Bila kali terakhir makan ayam?
~erm..baru jek tadi..makan sup ayam..hehehe

5. Lagu terakhir yang anda dengar?
~tengah dengar koleksi lagu-lagu korea sebab tgh pasang mp3 sambil on9..lagu yang tengah main sekarang nie, LUCKY by SS501

6. Apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ini?
~bukak fb n dengar mp3..^_^

7. Selain name sendiri, anda dipanggil ape?
ups..ne yg merbahaya ne..banyak la..one of it is parie-parie..ne nama yg di beri oleh roommate aku masa form 3..pas tu masa form 4 till form 5 plak diberi nama sejenis binatang iaitu walrus..aku pon tak taw la macamana ble dapat nama ne..tp bukan aku seorang jek taw yang ada nama gelaran ne..1 kelas aku ada nama masing-masing..sampai kelas kitaorang digelar zoo limauan..hehehe

8. Tag 8 orang
adei..banyaknya nak tag..dah la aku ne belum ramai kawan lagi kat dunia blog..kalu tag pun memang cukup-cukup jek..hehe


9. Siapakah no 1 anda?
~num 1 ne adalah my besties..cT khadijah..dr form 1 till now..hehe

10. Katakan sesuatu tentang no 5
~erm..kenal ngan cik zie ne melalui dunia blog..ada join contest yang cik zie anjurkan..hehe..next time anjur lagi ye cik zie..ble saye join lagi..=)

11. Orang no 3 berhubungan dengan siapa?
~erk..ne yang susah nak jawab ne..sebab aku pon tak taw..nanti lah nak tanya kat wan..hehe..ble ke wan??

12. Bagaimana pula no 4?
~erm..yang ne pun sama gak..TAK TAHU..sebab baru gak kenal ngan dia ne..yang bestnya 1 negeri n padaidi..kan incik adan..hehehe

13. Pesanan buat no 6?
~to aniss yang cute..stay cute yer..

14. Kata-kata cinta buat no 2?
~kata-kata cinta??ne yang agak payah ne..hehe..ok2..i try..cik nina sayang, ILY..hehe..(ok ker??)..nina jgn marah ek..

15. Adakah no 7 dan no 8 mempunyai persamaan?
~ada2..dua-duanya kawan blogger aku..hehe..betul kan incik armando n alyna..??

16. Berikan 5 perkara yang anda tahu tentang no 1
~dia ne bestfriend merangkap penasihat aku
~sekarang OTW nak jadi misi a.k.a nurse yang berjaya
~dia ne dua beradik jek dalam family..hehe
~walaupun agak brutal, tetapi terserlah keayuaannya bila pakai uniform nurse..ngeh3..
~sangat obses ngan shooping n ka-ching..kan3..

17. Persamaan antara kambing dan lembu?
~dua2 ble dijadikan haiwan untuk korban dikala hari raya Qurban

18. Perasaan ketika jawab tag ni?
~erm..apa ek..agak blur..hehe

19. Adakah anda tahu Rizman itu sengal?
~erk..sebelum tu..siapa insan bernama RIZMAN ne??tidak pernah ku kenali..so aku agak kurang pasti sama ada dia ne sengal ataupun tidak..hehehe..sekian..

hehe..akhirnya selesai gak aku menjawab soklan-soklan yang sangatlah senang ne..hehe..untuk mereka yang di tag tu..rajin-rajinkan lah diri anda menjawab soklan ne ek..nak taw gak bout u all's..till then..^_^

Saturday, March 12, 2011

a very long journey..

assalamualaikum..

ALHAMDULILLAH..akhirnya..aku telah menyampaikan diri dengan selamat kat umah ni..suka2..hehe..!!!

walaupun dah menempuh perjalanan yang sangat-sangatlah memenatkan, tapi at last aku sampai gak..kalau nak diikutkan kronologi perjalanan aku dr semalam sampai la pagi td..uish, memang agak panjang la..


12.30 am : sampai airport kk

1.00 - 6.00 am : terpaksa stay kat airport coz nak blik kg, mana la ada bas pagi2 buta..hehe..niat di hati nak menidurkan diri, tetapi ada gangguan2 dari luar yang menghalang keinginan itu..haishh..

6.00 am :terpaksa menapak dari airport gi bus station sebab xde bus yang nak masuk..dah la barang banyak..sampai aku dah rasa macam bai jual kain plak..sadis2..@_@



6.10 - 7.40 am : jadi penunggu kat bus stop tu..rasa nak mengamok jek..dah la penat..kena tunggu lama plak nak dapat bus..memang tension gak la..@_@

7.50 am : akhirnya bus yang ditunggu pun tiba..dalam hati nasib baik sempat nak kejar bus kul 8.00 gi keningau..so, aku sambung journey balik ke kampung halaman tercinta..nak amik masa 2 hours gak la nak sampai kat sana..

10.10 am : akhirnya aku berjaya menjejakkan k
aki di stesyen bus Tungma keningau-kk..ini menandakan yang aku telah selamat sampai ke Keningau..sambil tunggu kakak aku amik, aku singgah jap kat restoran tempat nenek aku jual makanan..sempat gak la pekena COTO MAKASAR jap..ffuuhhh..memang best la..dah lama tak makan..hehe..tQ nek..^_^

and lebih kurang kul 11 pagi..aku telah menjejakkan kaki ke RUMAH TERCINTA dengan jayanya..huhu..(bunyi macam berthun2 tak balik, walhal baru 3 bulan..huhu)..

"HOME SWEET HOME"
"RUMAH MANIS RUMAH"
ANNYEONG HASEYO..^_^

Friday, March 11, 2011

yea..akhirnya aku BALIK..


assalamualaikum semua..

dengar jek pun dah bunyi happy kan entry aq ne..of coz la aq HAPPY..nak taw napa??

coz hari ne aku balik KAMPUNG..hehehe


now pon, tengah tunggu msa nak fly..lepak2 kat Mc'D airport Kuching la ni..tengah makan kerana LAPAR yang teramat sangat..hehehe

hopefully la semua berjalan ngan lancar..risau gak aq ne, sebab dengar ada ura2 tempias tsunami kat Jepun tu nak datang ke Sabah n sarawak..suma pun dah risaw sekarang ne..hurm..hopefully la tak jadi apa2..AMIN..

ok la guys..nak out luk..nak makan ne..bye2..nanti i sampai sabah i update lagi hyek..bye2..^_^


p/s*hari ne pengarah maktab aq pindah..naik pangkat jd Pengarah Pelajaran Negeri plak..all the best cikgu..=)

erk..aq terBLUR..

assalamualaikum..

erm..pe nak tulis ne??actually banyak nak tulis..but now OTAK tengah SERABUT..!!!


adei..MASALAh2..camne nak buat ek..

kandungan dalam otak aku sekarang ne..%^&*()

aaa..pe nak buat ne???
eotteohge??
what am i going to do??

GOD please save me..mudah2an ada jalan untuk selesaikan masalah yang melanda diri ni..

mode > crazyness tahap dewa..~~!!!

Thursday, March 10, 2011

contest SEUNIK NAMAKU by ZIE..^_^

assalamualaikum semua..

waktu sekarang menunjukkan pukul 3.42 minit pagi..aq sendiri pon xtahu kenapa aq boleh tiba-tiba bangun and terus menuju ke laptop ne..on lappy kesayangan dan dengan serta mertanya membuka blog cik zie kita..sedang aq sibuk
membelek-belek entry di blog yang comel ne..aq pon terpandang dengan entry ne "CONTEST DISEBALIK NAMAKU"..nampak cam best jek..so aq ambil keputusan untuk join contest ne..^_^


ceritera di sebalik nama ku..

untuk pengetahuan korang semua,namaku seperti yang tertera pada IC dan Sijil lahir aku adalah
..ROSNAH NENGSI BINTI HUDONG..

dengar jek pon dah agak pelik kan..hehehe..masa aku kecik-kecik dulu..abang-abang ngan kakak-kakak aku semuanya pulaukan aku..nak tahu kenapa??sebab nama aku jek yang lain daripada semua..kalau nak ikutkan list nama adik beradik aku, semuanya lebih kurang jek :
abang sulung : HUSNI HUDONG
kakak no. 2 : ERNAWATY HUDONG
abang no. 3 : HADIWIJAYA HUDONG
kakak no. 4 : ERAWATI HUDOG

semua pun ala-ala sedondon jek..tiba-tiba aku..ROSNAH NENGSI..sampai diorang cakap kat aku yang aku ne bukannya anak mak ngan bapak aku..(sadis sungguh mereka di waktu itu..huhuhu)..aku pon dengan sedihnya membawa diri melayan perasaan sorang-sorang..nak tanya ngan bapak aku..tak berani plak..takut aku yang kena marah..bapak aku dulu garang taw..hehe

bila dah agak-agak besar sikit..aku pun memberanikan diri aku untuk tanya ngan bapak aku..nak tanya ngan mak,mak dah takde..(sob3..mode sedey jap..:'(..)..aq pon tanya lah dengan beliau berkenaan perihal namaku yang sedemikian rupa..lantas beliau pun menjawab..

"dulu..sebelum kau lahir,bapak nak letak nama kau ROSNAH..mak kau pulak nak letak nama NENGSI..masing-masing sibuk nak letak nama pilihan sendiri..sampai gaduh jugak la..tapi gaduh-gaduh manje je..hehe..dua-dua pun tak nak mengalah..last sekali bapak bubuh jek dua-duanya..adil..maka terjadilah nama ROSNAH NENGSI.."

demikianlah cerita beliau..start dari situ barulah aku faham mengapa namaku sedemikian rupa..memang UNIK nama aku ne taw..sebabnya,.masa zaman kakak ngan abang aku,semuanya bapak aku yang bagi nama..mak aku ikut jek..bila sampai turn aku plak, mak aku pun sibuk nak bagi nama gak..kira aku ne special sikit la..hehehe..bangga aku..

nak dijadikan cerita sal nama ne..masa aku sekolah dulu..lepas je cikgu taw nama aku, soklan 1st yang diorang tanya adalah 'bangsa aku'..hairan jugak masa tu..dan aku pun dengan selambanya menjawab "bangsa saya BUGIS,cikgu.."
pastu cikgu pun jawab.."owh, patutlah"..
reasonnya, sampai sekarang aku masih tak tahu..hehe

masa aku form 6 plak, aku sekolah kat sekolah cina..member-member yang berbangsa Cina semuanya susah nak sebut nama aku..so aku suruh jek diorang panggil aku 'nancy'..lagi senang..

sekarang ne orang masih lagi confuse nak panggil aku dengan nama yang mana 1..kadang-kadang panggil rosnah..kadang-kadang panggil nengsi..tapi biasanya nengsi tu aku guna untuk panggilan tak formal..kira dalam kalangan family ngan kawan-kawan je la..tapi bila masuk situasi formal, mostly orang akan panggil aku, ROSNAH..tapi aku sebenarnya lebih prefer bila orang panggil aku NENGSI sebab kedengaran lebih mesra and maybe sebab nama tu penuh dengan sentimental value between aku ngan mak aku..^_^

inilah insan yang bernama 'ROSNAH NENGSI HUDONG' itu..insan ne simple jek orangnya..suka nak berkawan dengan semua orang dan suka nak cari pengalaman baru..insan ne tak kisah ngan ape pun yang orang lain nak kata pasal diri dia sebab dia tahu siapa diri dia yang sebenarnya dan dia percaya dengan diri dia..yang paling penting, dia bangga menjadi insan yang bernama ROSNAH NENGSI BINTI HUDONG sebab hanya dia seorang sahaja yang diberi mandat untuk memegan amanha menjadi ROSNAH NENGSI HUDONG..sekian..^_^ (wah..macam buat slogan plak..hehehe)

p/s*kalau ikut arahan, gambar kena letak kat atas kan..tapi saye letak kat bawh jek tak pe kan cik ZIE..^_^

itulah serba sedikit (actually, dah panjang lebar sebenarnya) mengenai nama aku..hopefully cik ZIE kita sudi lah membaca entry yang panjang lebar ne..kalau berkenan, pilihlah saye jd pemenang ye..hehehe..tapi kalau tak menang pun tak pe..yang penting saye enjoy sebab dapat share nama yang UNIK ne ngan semua orang..^_^

sekali lagi nak ucap thanks kat cik ZIE coz anjurkan contest ne..next tyme anjurlah lagi contest yang best-best yek..^_^

now nak tag kat :
incik adan
incik wanHazel

Tuesday, March 8, 2011

SELAMAT HARI WANITA..

asalamualaikum semua..

hari ne HARI WANITA SEDUNIA..so to all womans in diz world..selamat bergumbira..=)
bukan le maksudnya hari-hari lain tak gumbira..just hari ne gumbira yang lebih lebih sikit..hehehe..

barisan-barisan wanita..^_^

aQ bangga jadi WANITA..!!!..hehehe..ye la..sapa tak bangga??Wanita tu kan bunga dunia..kalau wanita xda..suram lah dunia ne kan..lg pun, bukan ke SYURGA tu TERLETAK di BAWAH TELAPAK KAKI IBU??see..betapa berharganya seorang wanita..bak kata ikon comel kat tepi ne..WANITA ADALAH HIASAN DUNIA..dan SEBAIK-BAIK PERHIASAN ADALAH WANITA SOLEHAH..

..^_^..

so, sama-sama lah kita jadi wanita yang terbaik ok..ne pesanan untuk diri aku dan jugak wanita-wanita di luar sana..hehe..

SELAMAT HARI WANITA..!!..^_^


gembira jelas terpancar saat diri diangkat menjadi isteri..
bertuahnya wanita..=)


dunia politik..

assalamaulaikum..

hari ne nak buat entry ala-ala serius sikit gitu..tajuk aq ialah DUNIA POLITIK..actually,aq bukannya minat sangat pun berkenaan ngan hal2 politik ne..tapi dah bosan sangat la bila hari-hari baca paper, mesti isu politik jek yang banyak..even bukak FB pon ada jugak isu politik yang timbul..hurm..

1st of all..nak tegaskan disini..aq tak sokong mana-mana pihak yer..lagipun aq belum cukup umur lagi nak mengundi ne..hehehe..sekadar nak menyuarakan pendapat jek..hopefully lah tak di salah ertikan..

aq bukan apa..aq sekadar pemerhati jek..tapi kadang-kadang jadi bosan gak bila tengok orang saling nak menjatuhkan ne..sana nak menjatuhkan yang disini..yang disini plak hina yang disana..tak ke bosan gtu..susah sangat ke kita nak hidup dalam 1 negara ne secara aman damai??

perselisihan pendapat tu memang la perkara normal..tapi kan ke boleh dibawak berbincang..kaji sama-sama kaedah mana yang terbaik..kalau niat kita baik dan tujuan kita betul InsyaAllah..tak kan wujud kes hina-menghina, jatuh menjatuh ne..betul tak..

kan ke bagus kalau kita ikut contoh pentadbiran Rasulullah..rasulullah dan para sahabat dapat jek mentadbir Makkah dan Madinah dengan baik..semua rakyat hidup dalam keadaan harmoni..tak kira fahaman agama..orang islam berpegang teguh dengan ajaran islam..orang bukan islam pulak dapat hidup aman damai di bawah pemerintahan kerajaan islam..tak de pun masalah yang timbul..kalau ada pun, Rasulullah dan para sahabat akan duk bincang dan cuba cari ikhtiar macamana nak selesaikan masalah yang timbul tu..aq ne tak lah pandai sangat pasal agama..masih banyak lagi yang perlu dipelajari..tapi aq pasti..selagi kita mencontohi apa yang Rasulullah buat, Rasulullah amalkan dalam pentadbirannya, InsyaAllah semua akan berjalan dengan lancar..

satu lagi, (ne pandapat aq jek ye)..politik negara kita akan jadi stabil dan kukuh sekiranya semua pemimpin kita ikut akhlak Rasulullah..kalau kita singkap kembali Sirah Baginda..kita boleh nampak betapa indahnya akhlak Baginda..Baginda pemimpin yang agung..sifat sifat seperti amanah,adil, lemah lembut dan bijaksana yang ada pada Rasulullah patutnya dicontohi oleh pemimpin negara kita..lemah lembut kat sini bukannya bermaksud aww ok..lemah lembut dari segi akhlaknya, sentiasa menghormati sesiapa sahaja..aq percaya, setiap individu kat muka bumi ne pun nakkan seorang pemimpin yang seperti ini kan??

lagipun, macam yang aq belajar dulu..seorang pemimpin itu akan diberikan tanggungjawab..tanggungjawab mereka adalah apa yang dipimpin oleh mereka..dan di akhir nanti, mereka akan ditanyakan mengenai tanggungjawab mereka itu..AMANAH..alangkah baiknya kalau kita dengan bangga dapat menjawab bahawa kita telah menjalankan tanggungjawab dan amanah tersebut dengan baik..kita boleh senyum puas kerana apa yang dipertanggungjawabkan kepada kita, terlaksana dengan baik..tapi..mcamana kita nak senyum kalau sepanjang di dunia, tanggungjawab dan amanah yang diberikan kepada kita itu, kita jalankan dengan sia-sia..kita khianat dengan tanggungjawab kita..kita bekerja semata-mata untuk kepentingan sendiri..bukankah itu dah melanggar amanah..tak takut kah kita dengan hukuman yang akan diterima sekiranya kita sia-siakan tanggungjawab itu??

pemimpin bukan hanya apabila memimpin negara atau sesuatu pertubuhan sahaja,,even setiap individu itu adalah pemimpin..aq sendiri adalah pemimpin untuk diri aq..aq pun akan ditanyakan tentang tanggungjawab aq terhadap diri aku sebab aq adalah pemimpin untuk diri aq..apatah lagi kalau seseorang individu itu bergelar pemimpin negara??cuba bayangkan betapa ramai rakyat yang di bawah pemerintahannya???betapa ramai insan dan individu yang menjadi taggungjawab pemimpin tersebut??betapa berat dan besarnya amanah yang perlu dipikul oleh pemimpin tersebut??fikir-fikirkan..

aq rasa dah panjang sangat aq membebel kali ne..so konklusinya..aq harap sangat aq dapat tengok perubahan dalam fenomena politik negara kita ne..bukan setakat negara..malah institusi2 lain pun..kalau boleh setiap pemimpin tu jalankanlah tanggungjawab yang telah diamanahkan dengan sehabis baik..tak rugi apa pun..malah kita akan senang sebab ramai orang yang sayang kita dan akan mendoakan kesejahteraan kita..nak ke kita di label sebagai pemimpin yang tidak bagus??mesti tak nak kan..free2 jek dapat cercaan dan makian..tak ke naya..???

sekali lagi aq nak mohon maaf kalau2 entry ne ada menyinggung perasaan mana-mana pihak.. aq bukan nak tunjuk pandai..aq sekadar nak meluahkan apa yang aq rasa dan apa yang aq fikir..mana lah tahu..coretan ne dapat membuka mata-mata yang membacanya...hehe (wah..tingginya expectation..hehe)..sekadar pandangan seorang remaja yang masih perlu belajar..sekali lagi, maaf dipinta..

ok lah semua..mata pun dah layu ne..nasib baik la esok xda kelas..selamat malam blogger..assalamualaikum..=)